המאפיינים של תסמונת אספרגר כוללים בין היתר: קושי בהבעה של רגשות ובהבנת רגשות של אחרים, ליקוי בכל מה שקשור לתקשורת החברתית, קושי בהבנת רמזים ובקריאת סיטואציות חברתיות, השקעה בתחום מסוים (לעיתים בצורה אובססיבית), קושי בהסתגלות לשינויים, טון מונוטוני ותנועות גוף נוקשות ומגושמות.
מבחינת אינטליגנציה, ילדים המתמודדים עם אספרגר אינם נופלים מילדים אחרים ולעיתים, האינטליגנציה שלהם אף תהיה גבוהה מהממוצע. ילדים עם אספרגר גדלים לרוב למבוגרים, אשר יכולים לעבוד ולנהל חיים עצמאיים, אך כאמור, הקושי יכול לבוא בהבנת סיטואציות חברתיות, ביצירת קשרים ובשמירה עליהם.
תסמינים של אספרגר
ילדים ומבוגרים עם תסמונת אספרגר יתקשו לבצע בין היתר את הפעולות הבאות: להבין בדיחות, לשקר, להבין מצבים אירוניים, להשתמש בדימויים, לפרש שפת גוף והבעות פנים. בעקבות הקשיים הללו, יעלה אצלם הקושי ליצור קשרים עם בני גילם – הם עלולים להגיב לסיטואציות בצורה הנתפסת כבלתי שגרתית.
סימפטומים אלו עלולים לגרום להם לחוש שוני ומבודדים, במקרים רבים הם מתמודדים עם הצקות, מה שיכול לגרום לחרדות ואף דיכאון.
חשוב לציין שעם התסמונת לא מאובחנת בגילאים צעירים, התחושות הקשות הנלוות אליה, של חוסר שייכות ובדידות, יכולות להתגבר ולהתעצם עם הזמן.
כיצד מאבחנים אספרגר?
ככלל האבחון של אספרגר מתבצע על ידי ראיון קליני – המופנה הן למאובחן ואם מדובר בילד אז גם למשפחתו. קיימים סוגים שונים של שאלונים, המותאמים לגיל הנבדקים – כאשר מדובר בילדים צעירים, האבחון יתבצע באמצעות תצפית על הילד כאשר הוא ממלא משימות שונות (משחק, סיפורים ומשימות נוספות). אבחון של ילדים יתפרס בדרך כלל על פני 3 או 4 מפגשים. חשוב להדגיש כי ע"פ קביעה של משרד הבריאות, האבחון אמור להתבצע על ידי רופא ועל ידי פסיכולוג.
בשנים האחרונות, פותחו אמצעי הדמיה אשר גם מאפשרים לאבחן מטופלים בתסמונות שונות על הרצף האוטיסטי ובין היתר גם אספרגר.
האבחון מתבסס על הפעילות החשמלית של המוח – כחמישים אחוז מהילדים אשר מתמודדים עם הפרעה על הרצף האוטיסטי, סובלים מפעילות חשמלית לא תקינה או מהפרעה חשמלית.
במקרים רבים אותה ההפרעה החשמלית יכולה למעשה לבטא את אותה פעילות אשר איננה תקינה ומזוהה עם האספרגר – כיום כבר ידוע, כי אספרגר הינה הפרעה מוחית אורגנית.
הטיפול באספרגר
יש לא מעט שיטות טיפול אשר נחשבות כיעילות עבור מתמודדים עם אספרגר, כאשר, חשוב להבין כי מטרת הטיפולים, היא להקנות לסובלים מהתסמונת, כלים אשר יאפשרו להם להתמודד איתה. בין שיטות הטיפול – שימוש בתרופות – אשר ייעודן טיפול בחלק מהסימפטומים המאפיינים את התסמונת, טיפול קוגניטיבי – התנהגותי, תוספי תזונה וויטמינים, נוירופידבק ושורה של טיפולים נוספים, כאשר, במקרים רבים ההמלצה היא לשלב מספר טיפולים יחדיו בכדי לקבל את התוצאות הטובות ביותר.